İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı: Ekrem İmamoğlu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı: Ekrem İmamoğlu

Sayın başkanım sizi yakından tanıyabilir miyiz?

4 Haziran 1970 Trabzon’da doğdum. Trabzon Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldum. 1992’de inşaat ve taahhüt işleri yapan aile şirketinde iş hayatına başladım. Bu şirkette Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptım. Okul yıllarında amatör olarak futbol oynadım. Trabzonspor Futbol Kulübü, Trabzonspor Basketbol Kulübü ve Beylikdüzüspor Kulübü’nde yöneticilik yaptım. 2009’da CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı oldum. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildim. Birçok sivil toplum kuruluşuna üyeyim. Evli ve 3 çocuk babasıyım, 1991’den bu yana Beylikdüzü’nde yaşıyorum.

  • 1999 yılından bu yana Beylikdüzü’nde yaşıyorsunuz ve 2014 yılında da belediye başkanlığı görevini üstlendiniz. Bize Beylikdüzü hakkında bilgi verir misiniz?

Beylikdüzü, İstanbul’un batıdaki ilçelerinden biri. Güneyinde Marmara Denizi, doğusunda Avcılar, batısında Büyükçekmece, kuzeyinde ise Esenyurt ilçeleri var. Yüzölçümü 360 km2. Beylikdüzü yine İstanbul’un gecekondu yapılaşması olmayan nadir ilçelerinden birisi. Yaşayanların yüzde 40’ının üniversite mezunu olduğunu ortaya koyuyor araştırmalar. Bu da demografik yapısı hakkında bize önemli bilgiler veriyor. Beylikdüzü İstanbul’un en kozmopolit ilçelerinden biri, bu özelliği bir Türkiye mozaiği aslında. İlçenin nüfusunun hatrı sayılır bir kısmını yabancı vatandaşlar oluşturuyor. Hemen hemen her sokak ve caddede ağaçların varlığı dikkat çekiyor. Geniş caddeleri, bulvarları, kaldırımları ve yeşil alanları ile Beylikdüzü, İstanbul’un gülen, mutlu, çağdaş ve özgür yönünü ifade ediyor.

 

  • Türkiye’deki 1398 belediye içindeki en büyük 8. Belediye Beylikdüzü Belediyesi. Bize yürüttüğünüz sosyal ve kültürel faaliyetleri anlatır mısınız?

Göreve geldiğimiz günden bu yana vizyon projelerimizi halkımızla paylaşıyoruz. İlçeye çağ atlatmak için durmadan stratejiler geliştiriyoruz. Son yıllar içinde çok sayıda yeniliği Beylikdüzü’ne kazandırdık. Örneğin 250 bin metrekarelik alanıyla Yaşam Vadisi 1. Etap zengin bir kent parkı oldu. Yaşam Vadisi 2. Etap çalışmaları da hızla devam ediyor. Adına Aydın Örs Spor Kompleksi verdiğimiz yapı gençlerin hizmetinde. Yeni muhtarlık binalarımız içinde belediye çözüm merkezinin de olduğu yapısıyla bir bir açılmaya devam ediyor. Bir süredir tadilatta olan yeni adıyla Atatürk Kültür Merkezi çok yakında vatandaşımızın hizmetine açılacak.

Beylikdüzü’nün en büyük projesi

İlçe halkına kazandırdığımız merkezlerimiz var. Bunlardan en önemlisi Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nden bahsetmek isterim. Gürpınar Mahallesi’nde bulunan eski adıyla Okutan İş Merkezi, kadın ve çocukların giremeyeceği vahim bir durumdaydı. Kötü alışkanlıklar için kullanılıyordu. Biz de bataklığı yerinde kurutmak istedik; muhtarın, esnafın ve yerel halkın katkısı ile merkezin kiralama işlemlerini hallettik.

Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nin Beylikdüzü’nün en büyük projesi sayabiliriz. Yakın gelecekte biz burada olağanüstü yetenekler göreceğiz. Buranın kitabı yazılıp, birçok yere örnek gösterilecek. İnsanlar buradan feyz alacak. İçinde 400 kişilik çok amaçlı salon, gençlik spor merkezi, 40’a yakın derslik, kütüphane ve drama salonu var. Ücretsiz bilgisayar kursları düzenleniyor. Gürpınar Muhtarlığı ile Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz de burada.

Özgecan Aslan Kültür Merkezi ve Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi ile mahallelerdeki kültürel dönüşüm günden güne ivme kazanıyor. Geleneksel dokuyla modern yapıyı bütünleştirecek 3 köy 3 meydan projemiz de başladı.

Vatandaşa hizmet hususunda memnuniyeti ve ilçedeki konforu sağlamak önceliğimiz. Her kesimin Beylikdüzü’nde yaşamaktan mutlu olmasını istiyoruz. Vatandaşı daha iyi anlayabilmek ve daha profesyonel hizmet verebilmek amacıyla Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü gibi kurduğumuz birçok yeni birim ile yolumuza devam ediyoruz.

Gıda ve giyim bankası

Yine Beylikdüzü Gıda Bankası sistemi ile ihtiyaç sahibi ailelere insan sağlığına uygun her türlü gıdayı, temizlik ve giyim eşyalarını tedarik etmeye çalışıyoruz. Yakuplu’da hizmet veren banka başvurulara göre değerlendirme yaparak vatandaşlara destek veriyor. Sosyal dayanışmanın bir güzel diğer örneği de Dost Eller Mağazamızdır. Giyim ve ev tekstili alanında çeşitli giysi ve malzemelerin mağazada sergilenerek, ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılması amaçlanıyor. Mağazaya gelen kişiler belirli bir sınır dahilinde kayıt sistemi ile kendilerine uygun olan giysi ve gereçleri temin edebiliyor.

Sokak hayvanları güvende

 

Hayvanların yaşama haklarını korumak ve onlara daha donanımlı bir barınma ortamı sunma hedefiyle oluşturduğumuz ve Türkiye’ye örnek bir barınak haline gelen Geçiçi Hayvan Bakım Evi’nde hayvanların gereken bakım ve tedavi hizmetleri üstleniliyor. Aynı zamanda ilçedeki öğrencilerin merkezi ziyaret ederek hayvan sevgisi kazanmalarına olanak tanıyoruz.

Barış ve sevgi buluşmaları

Kültürel faaliyetler açısından oldukça renkli bir Beylikdüzü var. Bu yıl 4.sünü gerçekleştirdiğimiz Barış ve Sevgi Buluşmaları kapsamında 2 hafta boyunca birbirinden değerli sanatçı, yazar, siyasetçi ve gazetecileri ağırladık. Bu yıl ilk kez İstanbul’un en geniş sahafı haline gelen Sahaf Festivali’ni gerçekleştirdik ve sahafçılık üzerine mühim söyleşiler yaptık. Bu yılın ana teması edebiyat olan Çardak Altı Söyleşilerimizde ise her gün bir konuyu tartıştık.

Öte yandan Beylikdüzü, müziğin merkezi haline geldiğini de akşamlara damga vuran etkinlikleri ile adeta kanıtladı. Beylikdüzü Caz Günleri ve Beylikdüzü Klasik’te cazın ve klasik müziğin usta isimleri sanatseverlerin kulaklarının pasını sildi. Beylikdüzü Caz, misafirlerini Yaşam Vadisi’nde ağırlarken, Beylikdüzü Klasik ise çamlık, meydan ve Marina’da seyircisine unutulmayacak akşamlar yaşattı.

Yine 4. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’nda Dünya’nın çeşitli ülkelerinden gelen heykeltıraşlar yaklaşık bir ay boyunca özgün eserler ortaya çıkarmak için çalıştı. Dünyaya üç boyutlu bakabilen bir neslin yetişmesi adına sanatı Beylikdüzü sokaklarına, caddelerine taşıyoruz. Şimdi sanatçılarımızın elinden çıkan bu heykeller Beylikdüzü’nü süslüyor, ilçeye değer katıyor. Her sene organize ettiğimiz Resim Çalıştayımızda da Dünya’nın birçok tarafından ağırladığımız ressamlar, tablolarını yine Beylikdüzü’ne armağan etti. TÜYAP Kitap Fuarı’da Beylikdüzü Belediyesi olarak bu yıl da stant açtık ve Beylikdüzü Belediyesi TV usta yazarlarla söyleşiler gerçekleştirdi.

 

  • Özellikle pozitif ayrımcılık yapılması gereken gruplar için yaptığınız projeleriniz var. Pek çok belediyeye engelli vatandaşlarımız için yürüttüğünüz çalışmalarla örnek oluyorsunuz. 2018 yılı için hazırladığınız projelerinizi paylaşır mısınız?

Beylikdüzü’nde yaşayan engelli vatandaşlarımız için hayatı daha yaşanır, daha kolay bir hale getirecek; onların sosyal yaşama katılımını artıracak çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu amaçla ilgili birimlerimiz aracılığıyla engelli bireylerimizin dertlerine çözüm buluyor, engellilerin ailelerine de danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bakımı zorunlu olarak evde yapılması gereken engellilerimiz için evde bakım ve tedavi kolaylığı sağlıyoruz. Engelli vatandaşların mesleki becerilerini geliştirecek kurslar aracılığıyla iş yaşamına entegre olmalarına destek veriyoruz. Beylikdüzü’nün kentsel tasarımını engelli vatandaşlarımıza göre yeniden düzenleyerek, taşımacılık hizmetlerimizde engelli dostu düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz. İlçedeki parkları, halka açık alanları ve kent mobilyalarını engelli dostu hale getirmeye çalışıyoruz. Yerel yönetim kademelerinde muhakkak engelli temsilcilerin bulunmasına da özen gösteriyoruz.

Dolayısıyla toplumsal eşitlik kapsamında özel gereksinimli bireylerin ulaşılabilirliliği ve erişebilirliliğini arttırmak amacıyla 2018’de de çalışmalarımız tüm Beylikdüzü çapında devam edecek.

Beylikdüzü Belediyesi Kariyer Merkezi (BEYKAM), ilçedeki vatandaşların istihdamı için adımlar atıyor. Her yıl Engelsiz İstihdam Fuarı’nı düzenliyor. İşverenleri ve iş arayan engelli vatandaşları buluşturan fuarda, firmalarla mülakatlar gerçekleştiriliyor ve işe alım süreçleri başlıyor.

  • İstanbul’un en büyük kent içi parklarından biri olan Yaşam Vadisi’nin 1. Etap açılışını gerçekleştirdiniz. 2. Etap çalışmalarına da başladınız. Yaşam Vadisi’nin çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?

Yaşam Vadisi 1. Etabı’n açılışını 19 Mayıs tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı vadide, anı parkları, tematik parklar, satranç, bocce ve gateball gibi açık hava oyun alanları, çim amfi, dinlenme ve sosyal etkinlik bölümleri bulunuyor.

İlçeye 13 milyon litre daha fazla oksijen kazandıran vadinin 1. etabına 2 bin 560 yetişkin ağaç, 44 bin ağaççık, 2 bin 400 farklı bitki, 62 bin çiçek alana hayat katıyor. Yaklaşık 250 bin metrekarelik vadi, 7’den 77’ye herkesin güvenli bisiklet kullanımına uygun. Alanda 3,62 km yürüyüş yolu ve 1,18 km bisiklet yolu, 7 bin 500 metrekare gölet alanı, 2 şelale ve küçük dereler var. 9 girişi olan vadide 538 araçlık otopark alanı da hazır durumda.

  1. Etap’ta da yaklaşık 300 bin m2’lik bir alanı yeniden planlıyoruz. 1.Etap’ta yaklaşık 37 bin m2 alanı kamu mülküne kattık. 2. Etapta da planlarda yeşil alan gözükse de özel mülkiyetler var. Onların da entegrasyonlarını düşünüyoruz. Zorluklara rağmen sonucunu gördükçe daha çok çalışmaya gayret ediyoruz.

2.etapta, eğlence ve yaşam merkezinin bulunduğu yer ile başlayan kısımda kavaklıkların içerisinde bulunan sessiz okuma bahçeleri yer alıyor. Aynı alan içerisinde mini müze ve kafe ile rekreatif birimler kurgulandı. Bununla birlikte ıhlamur bahçesiyle yan yana olacak 2 bin 350 metrekarelik bir macera parkı da planlandı.

Projede 2 bin 800 ve bin 950 metrekarelik iki gölet, su bitkileri bahçesi, orman alanı, bitki tünelleri, ışık tarlaları, erguvan ağacı bahçesi, leylek bahçesi, sessiz bahçe, çiçek bahçesi gibi doğal peyzaj alanlarının yanı sıra çeşitli yaş gruplarına hitap edecek etkinlik alanları da yer alıyor.

2.Etap’ta da sanat evleri, oyun parkları, kültür ve spor merkezli odaklarımız olacak. Yaşam Vadisi ile bugüne dek sahile sırtını dönmüş Beylikdüzü’nde artık insanlar sahille buluşacak.

  1. Etap 1. Etabında önüne geçecek konseptleri barındıracak. İçerisinde gençlik merkezi ve kütüphane de olacak… İstanbul’da anlayış olarak dereler kanala dönüştürülüyor. Biz vadi hattında var olan dereyi rehabilite etmeyi planlıyoruz. Biz bunu vadinin bir parçası yapacağız. Su oyunları, okuma alanları, kiraz bahçeleri olacak. Dereler ve denizler aslında kentin önemli varlıkları, biz bunlara sırtımızı dönüyoruz. İstanbul’un bu kadar bakir bir kıyısı olan başka bir ilçesi yok. 13 km uzunluğunda bir kıyıya sahibiz. Biz Yaşam Vadisi ile bu kıyıyı taçlandıracağız. Sahil ile Yaşam Vadisi’nin birleştiği noktada çok güzel bir park niyetimiz var.
  • Bir özeleşiri yapmanız gerekirse göreve başladığınız 2014 yılından bu yana, neler yapamadınız, neler eksik kaldı?

Esasında vaad edip gerçekleştirmekten uzak kaldığımız herhangi bir proje yok diyebilirim. Ancak bazı projelerimizin uygulanması ve hayata geçmesi belirli prosedürlere bağlı ve zaman faktörü önemli. Her şeyin bir zamanı var. Biz, vatandaşımızın hayrına olacak tüm projeleri belirli bir planlama ve öncelik sıralamasına göre tamamlamaya gayret ediyoruz.

  • 2018 yılı için beklentileriniz ve dileklerinizi öğrenebilir miyiz?

2018 yılından saygı, huzur, sevgi ve dayanışma bekliyorum. Ülkemiz son yıllarda oldukça zor bir dönemden geçiyor. Her zamankinden daha fazla hoşgörüye, birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyuyoruz. Herkes bireysel sorumluluğunu almalı ve Dünya barışı için hareket etmeli. Umarım yeni yıl tüm insanlık için iyilik tohumlarının atıldığı, huzurlu bir gelecek için çalışılan, farkındalığımızın arttığı bir yıl olur. Herkesin gönlünden geçen dileklerin gerçek olması dileği ile.