Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı:Doç. Dr. Lütfü Savaş

• Başkanım Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütmektesiniz, büyük bir özveriyle çalıştığınızı hem halkımız hem de partiniz biliyor olacak ki 2019 Mart yerel seçimlerinde partiniz tarafından tekrar aday gösterildiniz bu konuda neler söylemek istersiniz?

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığında ilk dönemim. Büyükşehir Belediyesi olmadan önceki dönemde Antakya Belediye Başkanlığı yaptım. Bu şehirde doğup büyümek ve memleketine hizmet etmek mutluluk verici. Hem kentimizle hem de hemşehrilerimizle temeli samimiyete dayalı bir bağımız var. CHP ile uyumlu çalışıyoruz. Hem halkımız hem de partimiz bizlerin çalışmalarından ve çabalarından memnuniyet duymuşlar ki yeniden aday olarak gösterildim. Gelecekte de Hatay’ın umut dolu günleri için emek vereceğiz.

• Görevde olduğunuz dönemde şehrimizin uluslararası tanıtımında birçok başarılı projeye imza attınız bu projeler hakkında duygularınızı öğrenmek isteriz.

Hatay birçok medeniyete ev sahipliği yapması dolayısıyla farklılıkların meydana getirdiği güzellikleri de içerisinde barındırıyor. Bunlardan en önemlisi de şüphesiz ki gastronomidir. Çünkü şehrimiz topraklarında ağırladığı kültürden beslenmiş ve mutfağında en insani duyguları harmanlamıştır. Bu nedenle kendine has ve çok çeşitli lezzetlerin buluşma noktası haline gelmiştir. Biz de Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizin sahip olduğu bu özgün lezzetleri tüm dünyaya tanıtmak, kentimize gelecek misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalar kapsamında UNESCO’ya başvurarak gastronomimizin tescillenmesi hususunda önemli bir girişimde bulunduk. 2018 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilerek dünyanın 26 gastronomi şehri arasına Hatay’ın da adını yazdırma gururunu vatandaşlarımızla birlikte yaşadık. Artık bu alandaki başarılarımızı perçinleyecek adımlarımızı daha sağlam atacağız. Bunların yanı sıra Hatay’daki bitki çeşitliliği potansiyelini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla EXPO 2021’e başvurumuzu yaptık ve önemli şehirleri geride bırakarak bu organizasyonu gerçekleştirmeye hak kazandık. Çok yakında tıbbi aromatik bitkilerimizi ve endemik türlerimizi tüm dünya tanıyacak. Ve sonrasında bu ürünlerimizi dünyaya pazarlama konusunda da önemli bir fırsat elde etmiş olacağız. Bunun yanı sıra sporda da önemli başarılara imza attık. Bu sene  kadın basketbolun Avrupa kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonu olan EuroLeague’de mücadele ediyoruz. Takımımız geçen sene de EuroCup’ta yarı final oynadı. Kısaca her sene Avrupa arenasında boy gösteriyoruz.

• Hayvanlara da ayrı bir ihtimam gösterdiğinizi söyleyebiliriz, öyle ki “Aracınızın Altında Olabilirim” sloganıyla bir kampanya bile başlattınız.

Tüm canlıların yaşam hakkını savunuyoruz. Hayvanlarımız da bizim için çok kıymetli onlar bize Allah’ın emaneti. Bu nedenle hayvan barınağımızdaki canlarımıza iyi bakıyor. Kentimizin her köşesindeki hayvanlarımızın yaşam hakları konusunda farkındalık oluşturuyoruz. Şehrimizin muhtelif yerlerine beslenme odakları yerleştirdik ve bu odaklara mama ve su koyarak sokak hayvanlarının beslenmesini sağladık. Kedi Evi kurarak minik dostlarımızın konforlu bir yaşam sürmesine ortam oluşturduk.

• 2021 Botanik EXPO’sunu Hatay’a getirerek büyük bir başarıya imza attınız, nasıl tepkiler aldınız?

Hatay hem köklü tarihi hem jeopolitik konumu hem de farklılıklarıyla çok özel bir kent bu farklılıklardan en önemlisi de bitki çeşitliliği. Yüzlerce endemik bitkimiz var ve bunların bazıları tıbbi aromatik bitkiler. Bu özel bitkilerimizi tüm dünyayla paylaşmak istiyoruz. Botanik EXPO’su için hazırlıklarımıza başladık. Halkımız da bu organizasyonu heyecanla bekliyor. EXPO’nun kentlere kalıcı eserler kazandırdığını biliyoruz. Bu nedenle hazırlıklarımızı kentin geleceğini de önemseyerek yapıyoruz.

• Hatay halkını bundan sonraki dönemlerde neler bekliyor?

Göreve geldiğimizden bu güne dek Hatay’ın huzuru için çabaladık. 8 yıldır yanı başımızda süren savaş nedeniyle kentimiz çok zor günler geçirdi. İthalat ve ihracat durma noktasına geldi. Esnafımız zor durumda. Biz tüm bu olumsuzlukları bertaraf etmek ve halkımızın savaşın olumsuzluklarından en az düzeyde etkilenmesini sağlamak için hizmet ürettik. İnsanların bu olumsuz psikolojiden kurtulması için onlara umut olmaya çabaladık. Şehrimizin ticari ve turistik anlamda kazanım elde etmesi için üzerimize düşen ne varsa yapmaya çalıştık. Hatay’ın uzun yıllan boyunca ihmal edilen sorunlarına çözüm ürettik. Çalışmalarımızda kentin altyapısına ağırlık vererek içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını yeniledik. Uluslararası bir nehir olan Asi Nehri’ni kirlilikten kurtararak bu kirliliğin neden olduğu kötü koku ve hoş olmayan görüntüyü tarihe gömdük. Hatay artık geleceğe umutla bakıyor. Gelecek dönemde sağlam bir altyapıyla daha emin adımlarla kentimizi hak ettiği hizmetlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Hatay’ı sosyal, kültürel, sportif ve fiziki anlamda çok güzel günler bekliyor. Bu nedenle ‘Martın Sonu Bahar’ diyoruz.

• Başkanım son olarak şunu da sormak istiyorum; Türkiye’deki belediyecilik anlayışıyla Avrupa’yı kıyaslarsak, sizce hangi konularda üstünüz? Hangi konularda geri kaldık?

Avrupa’daki belediyecilik anlayışıyla Türkiye’deki belediyecilik anlayışı arasında önemli bir fark var elbette. Bunun sebeplerinden en önemlisi belediyelerimizin diğer kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışmamasıdır. Bu soruna ek olarak Türkiye’de teknoloji olanaklarının bilinçli bir şekilde kullanılmaması da belediyecilik anlayışımızın Avrupa ile farkını ortaya koymaktadır. Belediyelerin tüm yenilikleri yakından takip etmesi ve teknolojiyi vatandaşların yaşam kalitesini arttırmak için etkin şekilde kullanması gerekiyor.