Peygamberler Şehrinin Başkanı: Nihat Çiftçi

Peygamberler Şehrinin Başkanı: Nihat Çiftçi
Nice peygambere yuva olmuş, buram buram tarih kokan bir şehirden bahsediyoruz sizlere… Kültürü ayrı güzel, yemekleri ayrı lezzetli ve tarihi dokusu çok zengin. Şanlıurfa’ya konuk olduk bu hafta. Hem gezdik, hem yedik hem de şehri keşfettik. Tabi en büyük ziyaret sebebimiz ise hiç şüphesiz belediye başkanı Nihat Çiftçi’yi ziyaret etmekti. Bizler sorduk, başkan Çiftçi yanıtladı…

Öncelikle Başkan Nihat Çiftçi’yi tanıyabilir miyiz?

Şanlıurfa’nın Karaköprü Köyü’nde (şimdi merkez ilçe) dünyaya geldim. İlk ve ortaokulu Şanlıurfa’da, lise tahsilini Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde 1993 yılında tamamladım. 1993-1994 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde üniversite eğitimime başladım. 1 yıl sonra Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesine geçiş yaptım. 1998 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum. 1998 ila 2000 yılları arasında Sosyal Sigortalar Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda SSK Müfettişi olarak çalıştım. Daha sonra Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümünde tezli yüksek lisans yaparak bilim uzmanlığına hak kazandım. 29 Mart 2009 tarihinden itibaren 6,5 yıl boyunca Karaköprü Belediye Başkanlığı görevini yürüttüm ve 6 Eylül 2015 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildim. Evli ve üç çocuk babasıyım.

Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa turizm açısından çok fazla ziyaretçi çekiyor. Sizin değerlendirmeniz nedir? Turizmle ilgili yatırımlarınız neler?

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi kadrosu olarak ‘Şanlıurfa’yı bir turizm şehri yapmakta’ kararlıyız. Çünkü dünyanın en eski yerleşim merkezi olan ve coğrafyasında 13 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu topraklar her açıdan bir tarih şehridir. Özellikle tarih turizmi konusunda Şanlıurfa’nın çok daha iyi yerlerde olması için bu alandaki yatırımlarımıza ayrıcalık veriyoruz. Koordineli bir çalışma bu. Bir taraftan yatırımlar yaparak restorasyonlar ve yapı koruma gibi çalışmalar gerçekleştirirken, diğer taraftan tanıtıma büyük önem veriyoruz. Neler yaptığımız konusunda kısa bir değerlendirme yaparsak size; Kale Eteği Projesi, Kızılkoyun Projesi, Barutçu Hanı restorasyon çalışması ve Çarmelik Kervansarayı Camii düzenlemesi gibi birçok örnek sayabilirim. Tabi tüm bu örnekler başlı başına büyük projeler. Örneğin; Kale Eteği Projesi dünyanın en büyük nekropolü içerisinde yer alan bölgede 45 dönümlük arazi üzerinde arkeologlar tarafından sürdürülen çalışmaları kapsıyor. Şu ana dek 2 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen 80’e yakın kaya mezarı ve 5 adet de taban mozaiğine rastlandı. Bunlar birbirinden güzel ve şahane eserler. Alandaki çalışmalarımızı tamamladık. Bölgede ahşap yol düzeneği, çevre düzenlemesi ve gece ışıklandırmaları yaptık. Kısa bir süre sonra alanı hizmete sunacağız. Tarih meraklıları ve turistler gelip bu güzellikleri yerinde görme imkanı bulacaklar.

Dediğim gibi tüm bu projeler belli başına dev projeler. Diğer bir taraftan 3 katlı olması bakımından Türkiye’de sadece iki adet bulunan hanlardan biri olan Barutçu Hanı’nı restore ettik. Yine nekropol alanı içerisinde yer alan Kızılkoyun’da 70’e yakın kaya mezarı gün yüzüne çıkarıldı. Bunlar heyecan uyandıran ve bize miras olarak kalmış eserler. Tüm bunları Şanlıurfa’nın cazibe merkezi olması yönündeki adımlar olarak değerlendiriyoruz.

‘’Büyük Düşünmemiz Gerek’’

Diğer taraftan doğa turizmi de bizler için çok önemli. Halfeti, Bozova, Birecik, Harran ve bu ilçelerimizde yer alan kanyon, vadi, dere ve doğal yaşam alanları doğa turizmi açısından çok önemli. Bu merkezlere giden yolların yapımı ve merkezlerdeki doğal ortamın korunmasına yönelik çok önemli çalışmalarımız var. Tüm bunların yanı sıra kış turizmi için de Karacadağ Kayak Merkezi gibi önemli bir potansiyele sahibiz. 1919 rakımlı Karacadağ’da yapılan protokollerle tesisler inşa ediyoruz. Oraya gelecek vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir tesisi inşallah sezon öncesi faaliyete sunacağız. Tüm bu saydığım projeleri bir araya topladığımız zaman büyük düşünmemiz gerektiğine kanaat getiriyoruz. Zira Şanlıurfa bu alanda çok daha iyi hizmetlere layık. Bunun farkındayız ve geleceğin Şanlıurfa’sını kurmak için yoğun çaba içerisindeyiz.

Daha Yeşil Bir Şanlıurfa!

Şehrinizde yeşile yönelik çalışmalarınız neler?

Bu konuda da ´Daha yeşil bir Şanlıurfa´ sloganı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şanlıurfa’da sadece merkezde değil 13 ilçenin tümünde yeni yeşil alanlar, parklar ve mesire alanları oluşturarak planlama ölçüsünde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bilindiği gibi Şanlıurfa sıcak iklim kuşağında yer alıyor. Yaz aylarında Türkiye’de hissedilen en yüksek hava sıcaklığı şüphesiz ki ilimizde var oluyor. İşte böylesine bir coğrafyada vatandaşlarımızın bir nebze olsun rahat bir nefes alabilmesi ve uzun vadede düşündüğümüz zaman iklimsel olarak yerleşim birimlerindeki yüksek sıcaklığı düşürmek için yeşile yönelik çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz. Mesela yaptığımız uygulamalar kapsamında son iki yıl içerisinde Şanlıurfa’da yeşil alanlara ek olarak 600 bin metrekarelik ek yeşil alan oluşturduk. Ve şu anda Şanlıurfa tarihinin en büyük yeşil atağı olan GAP Vadisi Projesine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Toplam 1 Milyon 861 Bin metrekarelik alandan oluşan GAP Vadisi Projesi ile şehrin; eğlence, dinlenme ve sportif faaliyet alanlarını oluşturulma çalışılıyoruz. Projenin 120 bin metrekarelik 1. Etabı tamamlandı ve şu an ikinci etap çalışmalarına devam ediyoruz. Bu tür alanlarda ailenin tüm bireylerini göz önünde bulunduruyoruz. Özellikle çocuklarımız için birbirinden güzel oyun park alanları da yaparak onları düşünüyoruz. Örneğin Haliliye merkez ilçesindeki Ahmet Yesevi Mahallesi’nde 80 bin metrekarelik alan üzerinde, Selahaddin Eyyubi Parkı’nın yapımını tamamladık.  Parkımızın içerisinde; yürüyüş yolları, spor alanı, açık yüzme havuzu, oturma alanları, kamelyalar, çeşmeler, çocuk oyun alanları, fitness grupları yer alan park sayesinde Ahmet Yesevi Mahallesi’nin çehresi değişti.

Şanlıurfa genelini düşünürsek son yıllarda büyükşehir belediyesinin gerçekleştirdiği projeler neler oldu?

Bu konuda altyapı, üst yapı ve sosyal yaşama yönelik projeler şeklinde ana başlıklar altında neler yaptığımızı sıralayabiliriz. Özellikle altyapı ana başlığında size tüm ilçelerimizdeki altyapıları revize ettiğimizi söyleyebilirim. İlçelerimizde ‘Altyapı sorunlarına 100 yıllık çözümler’ sloganı ile yola çıkarak ilçelerimizdeki mevcut altyapıları, uzun ömürlü ve kaliteli malzemelerden oluşan bir bütünlük ile yeniledik. Enerji nakil hatlarını da yer altına almamızın ardından asfalt çalışması ile tüm ilçelerimizde prestij caddeleri oluşturduk. Öte yandan tüm ilçeleri ile birlikte kalkınan bir Şanlıurfa için 13 ilçemizin tümünde kapalı semt pazarları, spor kompleksleri, yüzme havuzları ve kültür merkezleri yatırımlarına başladık. Şükürler olsun ki; geldiğimiz noktada bir çoğunu tamamlayarak hizmete sunduk. İnşaatı sürenlerde de sona yaklaştık, onları da kısa bir süre sonra tamamlayacağız.

‘’Daha Güzel Çalışmalara Layık’’

Sosyal hayata yönelik olarak da GAP Vadisi Projesi, GAPSUKAY Tesisleri, Hamarat Eller Çarşısı ve Türkiye’nin en büyük Engelli Yaşam Merkezini hizmete sunduk. GAPSUKAY Tesislerimiz içerisinde 35 bin metrekarelik gölet ve yaklaşık 5 bin metrekarelik ada ile ada çevresindeki yeşil alan ve spor alanlarından oluşuyor. Tesislerde restoranlar, kafeteryalar, biyolojik gölet, temalı bahçeler,çocuk oyun ve oturma alanları, koşu parkuru, etkinlik meydanları, atletizm parkuru ve bir çok sosyal amaçlı kullanım alanları yer alıyor. Su sporları adına tüm aktiviteleri içerisinde barındırıyor.

Engelli Yaşam Merkezi’nde; engelli kardeşlerimize yönelik her türlü eğitim ve mesleki kursların yanı sıra yine her türlü sanatsal ve sportif aktiviteler yer alıyor. Engellilerin şehrimizde ilk durağı olan bu merkezimizle birlikte bir aile duygusunu tüm kardeşlerimize aşıladık. Yine Hamarat Eller Çarşısı ile de bünyemizde bulunan 8 Kadın Kültür Merkezindeki 600’ü aşkın kadın kardeşimize ekonomik anlamda katkı sağladık. 6 bölümden oluşan ve içerisinde kadınlarımızın hazırlamış olduğu el sanatları, yöresel ürün ve yöresel mutfak kültürünü şehrimize gelen yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunmamızın yanı sıra bu ürünleri diğer illere ve yurt dışına kadar yayma imkanı bulduk.

Tüm bu saydığım projeler Şanlıurfa ve memleketimizin insanı içindir. Şanlıurfa çok daha güzel çalışmalara layık. En iyi hizmeti halkımıza sunmak için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Bu bize mutluluk ve huzur veriyor.

Şehrinizde genç bir potansiyel var. Bu alanda neler yapıyorsunuz?

1 milyon 942 bin nüfusa sahip Şanlıurfa’da daha bir kaç gün öncesine kadar 650 bin öğrencimiz karne aldı. 19.2 yaş ortalaması ile Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip şehrimizde bu potansiyelin farkındayız. İşte bu noktada bu genç ve dinamik nüfusa dokunmak ve ihtiyaçları iyi tespit ederek adım atmak önemli. Az önce dediğim gibi 13 ilçemizin tümünde spor kompleksleri açtık. İçerisinde basketbol ve futbol sahalarının bulunduğu kompleksleri ilçelerimizin merkezine yaparak herkesin bu alanlardan yararlanmasını istedik. Daha sonra kültür merkezleri ve kütüphanelere ağırlık verdik. Bunların yapımı ve yapımı devam edenleri tamamlamak için adeta seferberlik başlattık. Diğer yandan ise yine tüm ilçelerimize yüzme havuzları yaptık. Göreve geldiğimizdeki 370 lisanslı sporcu sayısını bugün 4 bine kadar yükselttik. Kısacası gençler bizim geleceğimiz. Attığımız her adımda onları düşünerek hareket ediyoruz ki; gençlerimiz bunu fazlasıyla hak ediyor.

‘’Her Birlikte Türkiye’yiz’’

Türkiye’de yine en  fazla sayıda Suriyeli Şanlıurfa’da yer alıyor. Bunların entegrasyonu mükemmel şekilde oluşmuş. Bu sevindiren tabloda belediye ne tür çalışmalara imza attı?

Bilindiği gibi Şanlıurfa Türk’ün, Kürt’ün, Arap’ın, Zaza’nın, Özbek’in ve nice güzel rengi içerisinde bulunduran bir hoşgörü şehri. Bizim aramızda ayrı gayrı yok. Biz, Hz. İbrahim Peygamberin ‘İbrahimin Sofrası’nı hala ayakta tutmanın geleneğini yaşıyoruz. Bunu aynı zamanda bir gereksinim olarak değil, insan olmanın ve inancımızın bir gereği olarak görüyoruz. İşte bu çerçevede 600 bin Suriyeli kardeşimizle her gün aynı sofrada buluşuyor ve her gün aynı kıbleye dönerek ellerimizi yaradana açıyoruz. Verdiği nimetlere şükrediyor ve birbirimizin yaralarını sarıyoruz. Hep şunu diyoruz; biriz, diriyiz her birlikte Türkiye’yiz.

Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak neler söylemek istersiniz?

Belediye Türk Dergisi ekibinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Şanlıurfa bir tarihtir, Şanlıurfa bir mozaiktir, Şanlıurfa kardeşliğin başkentidir, Şanlıurfa her yönüyle görülmesi gereken bir mirastır. O yüzden herkesi Şanlıurfa’ya bekliyoruz.