Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin İlk Belediye Başkanı: Celalettin Güvenç

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin İlk Belediye Başkanı: Celalettin Güvenç
Belediye başkanlığı, valilik gibi birçok önemli alanda hizmet vermiş olan Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, tecrübe ve deneyimlerini Belediye Türk dergisiyle paylaştı. Çok samimi bir şekilde sorularımızı yanıtlayan Güvenç, başkanlık görevi için; ‘’Halk tarafından seçilmek, halkın emanetine sahip çıkmak insana ayrı bir sorumluluk yüklüyor.’’ açıklamasında bulundu. Ayrıca Celalettin Güvenç Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin ilk başkanı olduğunu da belirtti.

Celalettin Güvenç’i tanıyabilir miyiz?

1959 Kahramanmaraş Pazarcık’ta doğdum. İlk ve ortaokul tahsilimi Pazarcık’da tamamladım. İstanbul Hukuk Fakültesi’ni iyi dereceyle bitirdikten sonra 1984 yılında devlet hizmetine kaymakam adayı olarak başladım. Kaymakamlık, vali yardımcılığı yaptıktan sonra 8 yıl mülkiye müfettişliğinde bulundum. Ak Parti hükümetiyle beraber önce bakan danışmanlığı sonra denizcililik müsteşar yardımcılığı yaptım. Daha sonra; Erzurum, Manisa ve Şanlıurfa’da 10 yıla yakın valilik görevi yaptım. 2014 mahalle seçimlerinde ilk defa Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin ilk başkan adaylığına soyundum. Bu seçim sonucunda Şanlıurfa’nın ilk büyükşehir belediye başkanı oldum. 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise Kahramanmaraş’tan milletvekili adayı oldum.

‘’Atanmışlık ve seçilmişlik arasında büyük farklılıklar var’’

Daha önce Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanı olarak görev yapmıştınız. Şu anda K.maraş milletvekili olarak görevinize devam ediyorsunuz. Belediye başkanlığı ve milletvekilliği arasındaki farklılıklar nedir?

Belediye başkanlığı ve milletvekilliği arasındaki farklılıklar konusunda olaylara nereden baktığınız çok önemlidir. Hepsi hizmet makamıdır. Ama; valilik, belediye başkanlığı icra-i görevlerdir. Milletvekilliği ise yasama, kanun yapma göreviyle meşguldür. Aynı zamanda memleketin sorunlarını Ankara’ya taşıyoruz. Diğer görevler vekilliğe göre yerel ve lokal olmasına rağmen milletvekilliği ulusal bazda bir görevdir. Atanmışlık ve seçilmişlik arasında büyük farklılıklar var. Halkın sorumluluğunu seçildiğiniz an çok daha fazla hissediyorsunuz. Görevimi layıkıyla yapmaya çalıştım. Odak noktaya her zaman insanı koyduk, onların mutluluğu için çalışmaya gayret göstermeye devam ediyoruz.

‘’Samimiyet bizleri mutlu etti’’

Belediye başkanlığından milletvekilliği görevine geçtiğiniz zaman sizi nasıl bir süreç karşıladı?

Bu siyasetin yeni bir evresiydi. Temsil yönü ağır olan yasama meclisi üyeliğine seçildik. Bizim için diğer vekil adaylarından bir farklılık vardı. 30 yıldan fazla şehrimizin dışında hizmet ettikten sonra baba ocağımıza dönmüştük. Kahramanmaraş’tan gördüğümüz samimiyet bizleri çok mutlu etti.

Hukuk fakültesi mezunu bir vekilsiniz ve öğrendiğim kadarıyla mesleğinize yönelik yazılar da yazıyorsunuz…

Yazmaya çok fırsat bulamıyorum. Daha önceden çok sık yazabiliyordum.

‘’Seçilmek başlı başına gurur verici bir olay’’

Ayrıca birçok ilde valilik de yaptınız. Valiliğin atamayla, belediye başkanlığının ise seçimle olduğunu biliyoruz. Halk tarafından seçilerek başkan olmak nasıl bir duyguydu?

Seçilmek başlı başına gurur verici bir olay. Valilik temsil yönü daha ağırlıklı olan bir görevdir, devlet valisi olarak tanımlanır. Valilik görevi yaptığımda da halkla sürekli vakit geçirmeye çalışıyordum. Halk tarafından seçilmek, halkın emanetine sahip çıkmak insana ayrı bir sorumluluk yüklüyor.

Görev tanımlarınıza bakacak olursak kendinizi hangi alanda daha başarılı gördünüz?

Başarının takdiri görev yaptığınız bölgedeki insanların takdiridir. Ben hepsinden ayrı ayrı zevk aldım ve gayret gösterdim. Bunu daha çok Erzurum’a, Manisa’ya, Şanlıurfa’ya ve Kahramanmaraş’a sormak lazım.

‘’Sanayi, tarım ve turizm kenti’’

Biraz da Kahramanmaraş’tan bahsetmek istiyorum. Şehirle ilgili ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Kahramanmaraş Türkiye’nin marka şehirlerinden bir tanesidir. Şehrin hak ettiği yere gelmesi için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Gerek hizmet sektörünün, gerek sanayi sektörünün, gerekse turizm sektörünün gelişmesi için bütün meslek odalarıyla iç içe çalışıyoruz. Kahramanmaraş; sanayi, tarım ve turizm kentidir. Şehre yararlı hizmetler yapmaya gayret gösteriyoruz.

Kendi hayatınıza dair gelecek için hayalleriniz var mı?

Benim hayat felsefem: uzun vadeli düşünmek yerine, elindeki imkanlarla insanlar için ne yapılabilir onu düşünmek lazım. İşimizi iyi yaparsak geleceğin de bizlere iyi şeyler getireceğini düşünen bir insanım. 33 yıldır bulunduğum görevlerin hakkını vererek çalışmaya gayret gösterdim.